Merenje fizičke spremnosti vežbača – Spartan trening

Merenje fizičke spremnosti vežbača – Spartan trening

Jedan SPARTAN trening zamenili smo merenjem fizičke spremnosti naših vežbača.

Trener Nemanja Rakić je za svoju grupu pripremio niz testova uz pomoć kojih je formirao konačnu ocenu spremnosti njegovih vežbača. Grupa koju je testirao dolazi na Spartan treninge kontinuirani vremenski period. Testiranje je uradio da bi vežbači saznali u kom su trenutno stadijumu spremnosti, koliko im je trening do sada doprineo, kao i da sačuvaju rezultate za neko buduće poređenje. Nemanja planira da ove vrste testova sprovodi s vremena na vreme i tako obezbedi praćenje rezultata i dodatnu vrednost svojim vežbačima.

Testovi su bili podeljeni u dve kategorije, gde je prvi podrazumevao merenje telesne mase, količinu mišićne mase i vode u telu, krvni pritisak, indeks telesne mase, obime struka, kukova… Na drugom testu merila se jačina stiska ruke, kao i fleksibilnost vežbača. Ovaj test je podrazumevao i proveru mišićne izdržljivosti (broj sklekova koji mogu da se urade odjednom), procena kardio-respiratorne forme (penjanje na kutiju u određenom ritmu i vremenu) i eksplozivnu snagu donjeg dela tela (skok u dalj).

Nemanja navodi da je ovaj tip merenja važan zato što vežbači odmah mogu da dobiju na uvid koje su njihove slabosti i na čemu bi najviše trebali da rade. Dodaje, takođe, da je SPARTAN trening definitivno pomogao da vežbači postignu dobre rezultate, što se i očekivalo jer je veliki broj Spartanaca dolazi redovno na termine ovog grupnog treninga.

U budućnosti će se sigurno sprovoditi još ovakvih testova kako bi novi vežbači znali sa kojom formom počinju trenažni proces, a i da bi i sadašnji članovi grupe mogli da uporede koliko su postigli i napredovali između dva merenja.

Trenirajte na SPARTAN grupnim treninzima od ponedeljka do petka u terminu od 18.00 časova i pomerite granice svoje fizičke spremnosti. Detaljan raspored grupnih treninga možete da pronađete ovde. Sve novitete i redovne objave možete da pratite i na našim društvenim mrežama – Facebook i Instagram. Vidimo se u sali!